Ideális antenna beállítások

Minden ami MikroTik WiFi -vel kapcsolatos
Avatar
Tatu
Hozzászólások: 37
Csatlakozott: 2019. március 9., szombat 0:30

Ideális antenna beállítások

HozzászólásSzerző: Tatu » 2019. július 17., szerda 23:09

Wifis kérdéseim

1. A routeren lehet állítani, hogy

"Tx Chains chain0 chain1
Rx Chains chain0 chain1 "

Jól értem, hogy meg lehet mondani, hogy melyik antennát használja adásra illetve vételre vagy mind a kettőt mindenre?
Mi az ideális beállítás közeli kevés számú kliens esetén, közeli nagy számú kliens esetén, távoli kis számú kliens esetén, távoli nagy számú kliens esetén?

2. Be lehet állítani az Antenna Gain lehetőségen belűl, hogy milyen nyereségű antennát használunk. Ez lényegében a router szoftverén/hardverén mit fog változtatni? Mit csinál máshogy a router, ha tudja, hogy neki most egy kisebb vagy egy nagyobb nyereségű antennája van? Módosítja az adóteljesítményt? Egy brutál nagy méretű, sok rezet tartalmazó antenna fémszálainak a tömege sokkal nagyobb, mint egy picurka belső integrált antennáé. Természetesen arányaiban több az elektron is. Az adóteljesítmény arra megy el, hogy ezt pumpálja fel-le az antennában. Ha a max adóteljesítmény behatárolja azt, hogy mennyi elektront tud megmozgatni a wifi modul két végfoktranzisztora, akkor nyilván egy robusztus antennán kissebb amplitudót mérünk, de nagyobb a mozgó elektronmennyiség - elektrontömeg. Ebben az esetben (gondolom ilyenkor van túlterhelve a végfok, vagy abszolút maximumom jár folyamatosan, az elektronok nagy tömegtehetetlenségéből fakadóan) milyen antenna nyereség beállítás az ideális?

3. Van olyan router, aminek az antennája a gyári adatlap szerint 2,5 db -t tud. De egész számot tudok csak beállítani a router felületen, tehát vagy 2 vagy 3 db-t. Mi az ideális beállítás ilyenkor? És ha olyan helyen van a router ahol egész közel hozzá nagyon sok az olyan réz vezeték (pl cat7 kábel kötegek vannak tőle néhány cm távolságban, akár hullámhosszon-félhullámhosszon belűl), ami esetleg bezavarhat neki? Nyilván adásnál a modulációs teljesítmény egy része, arra megy el, hogy a cat7 vezeték árnyékolásában rángassa az elektronokat. Esetleg ennek a visszhangjait is meghallja vétel módban. Ilyen élethelyzetben inkább felfelé vagy lefelé javasolt kerekíteni a 2,5 db -s értéket?

4. 5ghz-es wifinél szinte mindenhol radart talál a router. Nem csak egy, hanem több router is. Ha fizikailag máshova teszem a routert, akkor is. Ha nincs semmi 5ghz frekin dolgozó wifis eszköz a környéken (én legalábbis nem látok) akkor is. Nem tudok arról, hogy nagyon a közelembe lenne olyan meteorológiai állomás, ami ide is dolgozhat. Egy vagy két frekvenciasáv van összesen, amit ki tudok választani, ezek a legalsók. Akkor is ez a helyzet, amikor Hungary van kiválasztva a régiónál, de akkor is, ha nincs meghatározva semmi. Ez másnál is általános? Mi okozza ezt? Hogyan működik pontosan ez a radar detekt funkció? Ha találok egy olyan sávot, ahol nincs radar detekt (pl 5180 Mhz) és oda beállítok 2db 5ghz wifit is tudó routert, ugyanarra a frekire, egymástól kb 2 méterre, akkor sincs gond. Se radar detekt, se net szakadás, se sebesség romlás, semmi egyéb gond.

5. A routeren a távolság beállítás pontoan mit befolyásol? A megadott hatótávon kívül eső eszközökre nem igazán figyel a router, vagy abszolút nem is akar velük komunikálni? Esetleg az adóteljesítménynél van jelentőssége? A távolságot miből számítja, jelerősségből, vagy valami válaszidőből? Ha sok az aluminium vagy réz drót/egyéb tárgy a közelben, ami visszhangokat termel, akkor is jól látja a távolságot a router? Ha falak vannak, vagy vizes/nedves tárgy a router és a kliens között, akkor is kb reális értéket lát a router? Kültéri használatnál az eső, havazás, vagy a köd mennyit csal el neki?

Avatar
animal
Hozzászólások: 429
Csatlakozott: 2013. február 13., szerda 14:55
Telefonos Elérhetőség: +36305614147
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Ideális antenna beállítások

HozzászólásSzerző: animal » 2019. július 18., csütörtök 17:50

na jó.... ajánlom figyelmedbe az accesspoint.hu által inditott oktatásokat... MTCNA és certet kapsz

és kérlek ezt ne vedd sértésnek, de az oktatás más jelleg $$$$ mint a segítség kérés egy probléma megoldására
Animal - Y9 - Accesspoint - Mikrotik Certificated
- Lehetetlen nincs, csak nehezen kivitelezhető -


Vissza: “RouterOS közösségi támogatás [ Vezetéknélküli Hálózatok ]”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég